(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Šlehačková bábovka
Potřebné ingredience
4 vejce, 1/4 l cukru krupice, 1 šlehačka 250 ml, 1 vanil. cukr, 1/2 l polohrubé mouky, 1 prdopeč + popř. 2 lžíce kakaa a 3 lžíce mléka
POZOR - opravdu to odměřuji v odměrce na tekutiny - 1/4 l a 1/2 l
Postup přípravy
Vejce našleháme s cukrem (cca 5-10 min), poté vmícháme tekutou šlehačku, vanilkový cukr a prosátou mouku s kypř. práškem. Dobře promícháme a část vlijeme do bábovkové formy (vymazané a vysypané - ale já dávám přednost silikonové).
V malé misce si smícháme kakao s mlékem a tímto obarvíme zbylé těsto (dělám to takhle proto, aby ta kakaová hmota nebyla tak těžká). Vlijeme cik-cak do bílé hmoty ve formě, abychom docílili mramorování. Pečeme při 165 °C.
Můžeme ji dělat samozřejmě celou světlou nebo celou tmavou - dle chuti.
Tato bábovka je velmi rychlá a vždycky je vláčná (nemáme rádi bábovky-škrábokrky ;-) )
V malé misce si smícháme kakao s mlékem a tímto obarvíme zbylé těsto (dělám to takhle proto, aby ta kakaová hmota nebyla tak těžká). Vlijeme cik-cak do bílé hmoty ve formě, abychom docílili mramorování. Pečeme při 165 °C.
Můžeme ji dělat samozřejmě celou světlou nebo celou tmavou - dle chuti.
Tato bábovka je velmi rychlá a vždycky je vláčná (nemáme rádi bábovky-škrábokrky ;-) )
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ajaf
(upraveno)
8. 9. 2006, 20:45
tak se dívám na nějaké nové recepty a bábovka mě zaujala,taky ráda peču a ráda zkouším nové...jen mám ted novou tpoubu horkovzdušnou a ještě v tom moc neumím péct,vždycky to raději z vrchu přkrývám aby se to moc nevysušilo a pek to nechám dopéct aby to zezlátlo,ale stejně mám pocit,že stará trouba mi pekla líp,můžete mi v tomto někdo poradit????????????Jinak nejen oblečky ale i výborné recepty jsou na MMB.ÁJA F.
račík
(upraveno)
1. 4. 2006, 23:59
Lucko - vyplodila jsem "vzkaz" - ani jsem nevěděla, že to lze Moc to tady ještě neumím. Píšu Ti to pro jistotu ještě i sem, abys věděla, že ho máš u sebe Máš tam ten fígl na to lístkové těsto atd. Ahoj Irena
račík
(upraveno)
21. 3. 2006, 17:45
Dělala jsem ji v sobotu - nápad s rozmícháním kakaa v mléce je dobrý - byla jsem líná to tak udělat, vmíchala jsem ho rovnou do těsta a tak se mi světlé a tmavé těsto ve formě "obrátilo" - příště si dám říct
luciasanta
(upraveno)
22. 3. 2006, 0:15
@račík
Já jsem taková pekařka, která si ráda nechá poradit od zkušených - tuto radu jsem jednou slyšela od kuchařky Čiriny, která několik let vařila a pekla pro prezidenta Havla. Už jsem si na to zvykla, dřív se mi taky nechtělo špinit další nádobí.
račík
(upraveno)
22. 3. 2006, 11:53
@luciasanta
Je to ta Čirina, která vařila s paní Bohdalovou v tom jejím pořadu Jak na to? Já jsem ji několikrát v tom pořadu viděla a moc se mi tam líbila - měla dobré rady. Tohle přesně tak - sice jsem věděla, že jste to tam psala - otevřené mléko jsem měla vedle sebe v ledničce, ale nechtělo se mi se s tím patlat. Výsledek se dostavil Do bábovkové formy jsem dala světlé dolů a tmavé těsto nahoru - když jsem ji vyklopila, bylo to přesně naopak! Skutečně bylo tmavé dole a světlé nahoře. Koukala jsem na to jako blázen, to si člověk přesně uvědomí, že si má dát říct Irena
luciasanta
(upraveno)
22. 3. 2006, 12:02
@račík
Jo jo, to je ona! Taky jsem ji viděla už několikrát (s Bohdalkou tam mají takovou školu pro začínající kuchařky - a i když už vařím pár let, ráda si nechát poradit od profíka). To někdy ani maminky a babičky nevědí.
račík
(upraveno)
22. 3. 2006, 12:11
@luciasanta
Asi před 3 týdny právě v tomhle pořadu pekla "sypaný koláč s jablky" - vyprávěla tam k tomu receptu, že je údajně z Normandie a že ona sama ho má od své přítelkyně. Už na té obrazovce vypadal fakt lákavě Hned jsem ho dělala druhý den a byl bezvadný. Včera jsem ho sem napsala na MmB, protože je jednoduchý, ale výsledek stojí za to. Nechci ho vnucovat, ale zkuste ho! Já peču ráda a docela často - o MmB vím jen krátce a ráda recepty pročítám. Právě na tu Vaši bábovku jsem také narazila, když jsem hledala nějaký recept, který neznám. Přeju hezký den Irena
luciasanta
(upraveno)
23. 3. 2006, 11:43
@račík
Irenko, ještě jsem zkoušela recept na Bábobku Senza - je taky moc dobrá a vláčná a po upečení samozřejmě vyšší (je z 6 vajec) - jen se šlehají žloutky a bílky zvlášť, takže je zase víc nádobí. Ach jo ! Ale zkus, určitě taky bude chutnat.
račík
(upraveno)
23. 3. 2006, 22:03
@luciasanta
Já tomu úplně rozumím, že se Ti cukrařina líbí - je to opravdu umění když to cukrář umí. Teta mého muže byla cukrářka - bohužel už nežije - a on dodnes vzpomíná na její žloutkové řezy atd. A jaké pekla cukroví. Zítra Ti napíšu jak dělám listové těsto doma - lístkuje jedna balada On mi totiž tady sedí za zády, tak nemám žádný klid Jdu se podívat na bábovku Senza. Irena
luciasanta
(upraveno)
24. 3. 2006, 0:38
@račík
OK, už se těším (porovnám ho se svým - od mé babičky a manželovy babičky).
luciasanta
(upraveno)
22. 3. 2006, 12:36
@račík
Na MMB a vlastně i na internetu doma jsem velmi krátce, tak se ještě moc neorientuju. Díky za tip - včera v noci (což je jediná doba, kdy mám čas chvilku nerušeně k počítačku zasednout) jsem si Sypaný koláč vytiskla - zaujal mě svou jednoduchostí. Taky peču mo ráda (o vaření se to říct nedá, ale musím ) a zajímají mě nové recepty a hlavně zaručené recepty na různé zákusky, řezy apod. jako z cukrárem. Já jsem právě vložila recept na věnečky (měla jsem asi 50 receptů a nikdy to nebylo ono) - tenhle recept je od cukrářky a je fakt tutovej.. Kdyby to šlo, udělala bych si nějakou rekvalifikaci na cukrářku (s mou ekonomkou se to sice bije, ale moc mě to baví)